Povestea

Cartea lui Graham Greene descrie caricatural lumea serviciilor secrete printr-un fapt bizar: un mic întreprinzator britanic stabilit in Havana este contactat de serviciile de spionaj pentru a se bifa prezența acestora și in acest loc. Centrul presupunea  ca acolo se vor petrece evenimente (corect, in fapt) si-l trimit pe cel din Jamaica sa extindă reteaua. Doar ca cel recrutat, Jim Wormold nu are nici relatii, nici aptitudini ci doar dorința sa le ia banii. Și pentru aceștia compune rețea, agenți, informații fictive. Transmiterea acestora la Londra este , desigur, sub ochii celorlalte servicii, care interceptează și reacționează ca și cum informațiile sunt reale. Așa că îl asasinează pe unul dintre acești așa ziși spioni, intimidare și corupere.

Nici poliția locală nu stă cu mâinile în sân, iar legătura oarecum întâmplătoare cu Jim este prin fiica Milly, studentă la o mănăstire catolică dar foarte deschisă la tentațiile vieții cubaneze. Comandantul Segura, poftește la nurii lui Milly dar conduce și o poliție care e informată din toate agențiile de spionaj ale locului (britanice, americane, germane, poate si ruse).

Pașnicul englez Wormold (numele de vierme bătrân nu e ales la întâmplare) devine razbunător și îl va executa pe Carter (cel care dorise să îl ucidă pe el, ratează otrăvirea dar îi ucide cel mai bun priten, pe Hasselbacher, un german stabilit în Havana.

Finalul e la mișto, englezii află că totul e o minciună și îl cheamă la Londra, unde (de rușine că au fost atât de sever păcăliți) va fi de fapt promovat ca să predea la academia de spionaj.

Cartea

Am avut senzația de text generat random (nici măcar AI) de mult material cu puțin conținut, nu a reușit să-mi capteze interesul. Fracturi logice nu pot spune, dar nici conexiuni prea multe. Așa o fi în lumea spionajului, sau o fi de la traducere. Romanul se construiește anevoie, încerci să te prinzi când a început de fapt acțiunea, cum de s-au întrăgostit cei doi, unde? Ceva poate prea british pentru gusturile mele, va rămâne multă vreme neatinsă în raft.

Filmul

Alec Guiness încearcă să conducă personajul spre comedie, filmul îl are ca scenarist și pe Graham Greene, așa că aspectul ar fi sub control. Havana caricaturală, personaje surprinse parcă de faptul că au ajuns în film (asta e și tema cărții). Personajul cel mai bine conturat imi pare Segura, șeful poliției.

Dar, la fel ca și pentru roman,  vizionarea chiar o singură data e prea mult.

muuult mai interesant îl consider pe Cristi, adevăratul nostru om din Havana, cu vlogul lui de călătorie

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ItOD6icVcdA?si=Kt5IFJkmWiPwdo78″ title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Loading